2012 m. birželio 3 d., sekmadienis

Šiek tiek apie baletą

Šiuo metu pasirodžiusi nauja dokumentika "Breaking Pointe" sukėlė norą šiek tiek pašnekėti apie baletą. Na, galbūt kada imsiuos didesnio įrašo ir pristatysiu šiokas tokias baleto pasaulio įdomybes, bet manau, daug kas pamena istoriją iš muzikos pamokų. 
Minėtoji dokumentika yra apie Salt Lake City baleto kompaniją (JAV), kuri parodo, koks žiaurus tas vakarietiškas mąstymas net ir kultūriniame pasaulyje. Skatinama konkurencija, kuri nemanau, kad gali atnešti geriausius rezultatus, nebent tik primadona viena ir tešoks geriausiai, o kiti kiš koją viens kitam. Na, bet toks jau tas vakarietiškas "stebuklingas" pasaulio kraštas. Iš kitos pusės gaila, kad JAV labiau garbinamas (arba geriau parduodamas) klasikinis baletas, kuris, mano manymu, europiečiams jau seniai nėra toks įdomus.Neveltui sakoma, kad amerikiečiams svarbiausia yra išorinis kūno grožis, jie ištobulina kūno dalis iki tokio perfekcionizmo, gal galiausiai tas kūnas tampa scenografija (bet ne mediumu). Na, bet tuo pačiu amerikiečiai nesižavi "netobulais" europiečių šokėjais. Nieko jau nepadarysi, visgi pasaulio skirtis šioje srityje neišvengiama.



Tuo tarpu aš preferuoju šiuolaikinį baletą. Žinoma, yra ir lengvų ir labai radikalių formų, kur jau kritikai suka galvas, ar choreografijos nebuvimas yra šokis ir t.t. Bet tarkim ką Lietuvoje galima gero, bet ne itin sudėtingo pamatyt, tai rusų baletmeisterio Boriso Eifmano "Raudonoji Žizel", kuri originaliai sukurta 1988 m., puikiai sulydanti klasikinio ir modernaus baleto elementus.


Tuo tarpu daug drąsesnis sprendimas iš klasikinio baleto padaryti perversmą matyti švedo Matso Eko "Gulbių ežere" (1994):


Williamo Forsytho šiuolaikinis baletas turbūt atstovautų geriausią amerikietiškąjį variantą:


Vokietė Sasha Waltz priverčia šokti visą operą, sujungdama senovę ir šiandieną:


Na, o jei visgi tiesiog norisi ramiai namie pažiūrėti kokį filmą, susijusį su baletu, tai puikiausiai tiktų šios rekomendacijos:

Red Shoes (1948)

Fame (1980)

Billy Elliot (2000)

Ballet Shoes (2007)

Black Swan (2010)

Pina (2011)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails